Doorgaan naar inhoud
Voor 17:00 besteld, de volgende dag in huis!
Voor 17:00 besteld, de volgende dag in huis!
Wat is het verschil tussen velvet, velours en fluweel? - Meubelgoedkoop

Wat is het verschil tussen velvet, velours en fluweel?

U heeft er vast en zeker wel eens van gehoord. Velvet stof. En is dit nou hetzelfde als een velours of fluweel stof? Wij hopen u hieronder zo goed mogelijk uit te leggen wat nou precies de verschillen zijn, waar u op moet letten tijdens het gebruik en wat nou de voor en nadelen zijn van deze stoffen.

Velvet stof

Velvet is een zachte stof met zijn eigen karakteristieke glans. De term kan ook gekend worden als fluweel, omdat dit simpelweg de Nederlandse vertaling is van de Engelse term velvet. Velvet bestaat uit katoen of zijde en word op een bepaalde manier geweven zodat er lussen ontstaan. Het uiteindelijke resultaat hiervan is dat u een zachte en licht glanzende stof krijgt. De stof is door iedereen te herkennen wanneer je er overheen strijkt. De kleur van de stof zal hierdoor veranderen, alsmede door bepaalde lichtinval.

Velours stof

Tussen velvet en velours zit wel degelijk een verschil, al is deze niet aanzienlijk groot en is het soms moeilijk om het onderscheid te vinden tussen deze twee stoffen. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd word velvet op een bepaalde manier geweven wat de stof glans en uitstraling geeft. Velours is de Franse benaming voor velvet, maar kan niet als identiek gezien worden. Het verschil zit hem in het weefproces. Tijdens dit proces worden de poollussen losgesneden of losgetrokken. Het resultaat hiervan kunt u terug zien in de glans. Velours is minder glanzend dan velvet maar behoud desondanks wel zijn chique, moderne uitstraling.

Voordelen:

  • De stof is zeer stevig en slijtvast. Hierbij kunt u er dus vanuit gaan dat deze stof lang meegaat.
  • De stof wordt geweven door middel van korte, openstaande lusjes die worden doorgesneden. Dit geeft de velvet stof zijn karakteristieke glans en uitstraling.
  • De manier van weven zorgt ervoor dat er een minimale kans is op haaltjes of lussen in de stof.
  • Velvet stof voelt heerlijk zacht aan

Nadelen:

  • Natuurlijk zit aan ieder product ook een nadeel verbonden. Zo kan het zijn dat er na intensief gebruik een zitvlak in de velvet stof ontstaat. Dit kan het best worden omschreven met een schaduw die ontstaat in de stof.
  • De velvet stof kan mogelijk statisch zijn.

Luxe en zachtheid in uw interieur

Hierboven hebben wij u proberen uit te leggen wat deze stoffen precies in houden. Als u dit heeft doorgelezen dan weet u dat deze stoffen heel zacht zijn en comfortabel zitten. Als u vind dat uw interieur te koel of te strak overkomt, dan kunt u overwegen om eens te switchen naar een velvet of velours stof. De combinatie tussen mooie zwart metalen poten en zachte kleuren kunnen u hiermee vooruit helpen. Naast het feit dat de stof voor een zachter interieur zorgt, dient het ook voor een stoerdere uitstraling. Velvet is al lang niet meer iets van vroeger en is tegenwoordig zeer populair. Donker kleuren zorgen voor een mooie robuuste uitstraling in uw huis.

Onderhoud velvet 

U heeft nieuwe meubels gekocht en wilt natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijven. Wij kunnen u met een gerust hart mededelen dat velvet stof een makkelijke stof is als het aankomt op onderhoud. Het kan in de meest gevallen al voldoende zijn als u de stof wekelijks even schoonmaakt met de stofzuiger. Om uw meubilair nog langer netjes te houden is het aan te raden om zo nu en dan de stof wat op te ruwen. Hiermee bedoelen wij dat u met een licht vochtige doek voorzichtig over de haartjes heen wrijft totdat deze weer overeind staan. Let goed op dat u hiermee niet teveel druk uitoefent, want dat kan weer zorgen voor plekken in uw meubels.

Textiel care kit

Ons beste advies blijft toch nog altijd om een Textiel care kit aan te schaffen waarmee u extra bescherming biedt tegenwater, vet, olie of ander substanties. De Textiel care kit zorgt ervoor dat uw meubilair waterafstotend en vlekwerend word.

Vorig artikel Materialen voor Meubilair: Leer, Stof, Fluweel en Microvezel

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken